Onlangs was ik met collega’s en relaties van het PraktijkCentrum ProcesTechnologie en Techwise Twente op de Hannover Messe 2019, die ‪van 1 tot en met 5‬ april werd gehouden.‬
27 hallen, ieder ter grootte van de Grolsch Veste, bomvol met de allernieuwste ontwikkelingen, innovaties en technologieën uit de proces- en maakindustrie. Wil je alles zien, dan heb je een hele week nodig.

door Henk Zengerink, directeur PCPT Oost

Wat viel mij daar het meest op? Allereerst de overdonderende aanwezigheid van Azië, en dan met name van China. Dat de leidende rol in de industrie aan het verhuizen is richting Azië was al vaker gememoreerd, maar werd tijdens dit bezoekje wel heel erg duidelijk. Hallen vol met producenten uit de China, Japan, Korea, die met de meest vooraanstaande technologie staan te trappelen om hun technologie en knowhow in te zetten.

Waterstoftechnologie

Sustainability, duurzaamheid en circulaire economie staat al langer hoog op de agenda van de industrie van vandaag, hoe sommige politici daar ook over mogen denken en de noodzaak daartoe zelfs ontkennen. Daarbij zijn wind-, water- en zonne-energie al lang niet meer leidend. Waterstof-technologie staat hoog op de prioriteitenlijst van zo’n beetje iedere innovatie gedreven organisatie. Op de Hannover Messe alleen al een hele hal met een oppervlak van meerdere voetbalvelden volledig gevuld met ontwikkelaars en producenten van waterstoftechnologie.

Data, data, data….

De nieuwe technieken zijn allemaal datagedreven. The Internet of Things, Machine-learning en Artificial Intelligence, voor velen nog een soort surrealistische toekomstmuziek, zijn in de industrie al lang gemeengoed. Machines, robots, datasystemen die met elkaar communiceren en van elkaar leren zijn leidend in alle technologieën en niet meer een gadget van de toekomst.

Van know-how naar know-why

Voor de operator en onderhoudsmonteur van vandaag, en zeker die van morgen, is het niet meer belangrijk om te kunnen onderscheiden hoe processen gaan zoals ze gaan, maar vooral waarom processen gaan zoals ze gaan. Door machine learning en Artificial Intelligence leren machines zichzelf te verbeteren, bij te stellen en zelfs te repareren. Betekent dat dat de operator niet meer nodig is? Nee, zeker niet. De operator moet heel goed in de gaten houden wat er gebeurt en vooral kennis hebben van waarom dat moet gebeuren, meer dan van hoe dat moet gebeuren. Van hem of haar wordt dus een heel andere kennis en vooral heel veel meer inzicht gevraagd. Voor het onderwijs en de opleidingen vraagt dit een heel andere insteek en een voortdurende aanpassing en update. De enige constante is verandering.

Wat betekent dat voor de toekomst van Twente?

Allereerst is duidelijk dat de taak van het tijdig en accuraat inspelen op al deze ontwikkelingen niet alleen bij het (beroeps)onderwijs kan worden neergelegd. De vier O’s (Onderzoek, Onderwijs, Overheid, Ondernemingen) van Twente moeten samen optrekken om de vakmensen van nu, morgen en overmorgen voldoende èn voortdurend op te leiden en bij te scholen. Dat vraagt een open en coöperatieve houding. Samenwerken is het nieuwe concurreren. Daar willen TechWise Twente en het PraktijkCentrum ProcesTechnologie Oost-Nederland graag het voortouw in nemen. Wie doet mee?

Dit artikel verscheen als column in de Twentevisie van mei 2019.

Pin It on Pinterest

Share This