Op 10 februari zal ’s ochtends bij Twence tijdens het bezoek van vmbo-leerlingen van de Spindel in Hengelo aandacht worden besteed aan de officiële start van de coöperatie Praktijkcentrum Procestechnologie. In het PCPT werken sinds kort de opleidingen en bedrijven voedingsmiddelentechnologie en procestechnologie in Oost-Nederland samen. Zij maken zich samen sterk voor de profilering en versterking van techniek en technische beroepen in de proces-, food- en feedtechnologie. Het PCPT zal een landelijk erkende open-innovatieomgeving zijn voor werven, opleiden, trainen en kwalificeren van operators en wil de procesindustrie van Oost-Nederland landelijk en internationaal op de kaart zetten.
In de bijeenkomst bij Twence staan de bezoekende vmbo’ers centraal. Ter gelegenheid van de feestelijk start ontvangen alle ruim 600 vmbo’ers die deelnemen aan de excursie een gadget.

Procestechnologie

Bijna alles wat een mens in zijn dagelijks leven gebruikt, is gemaakt in de procesindustrie. De vraag naar medewerkers in de procestechniek is groot, een opleiding in die richting biedt dus interessante carrièremogelijkheden. Tijdens de Week van de Procestechniek, in de regio Oost-Nederland in week 6 en 7, gaan ruim 600 leerlingen op bedrijfsbezoek en kruipen ze in de huid van vakmensen als procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten.

Scholieren op bezoek bij de procesindustrie

In de regio Oost-Nederland gaan de jongeren op bezoek bij 11 heel verschillende bedrijven in de proces- en foodindustrie. Zo gaan ze bekijken waar alledaagse producten gemaakt worden zoals het bier van Grolsch, de beschuit van Bolletje, het zout van Akzo en de autobanden van Vredestein. Maar ook minder tastbare processen zijn bijzonder interessant. Bij Twence worden grondstoffen uit afval teruggewonnen en wordt het restafval omgezet in energie. Ook worden Urenco, Elementis, Thales, Waterschap, Pentair en brokkenmaker For Farmers bezocht.

Week van de Procestechniek

Webbanner-Procestechniek-2016In de Week van de Procestechniek maken jongeren kennis met bedrijven in de procesindustrie in hun eigen regio. Ze kijken in de keuken en krijgen daarnaast praktische informatie over de beroepen in de procestechniek, de opleidingen die daarbij horen, het vaak goede salaris en de carrièremogelijkheden. Leerlingen die goed geïnformeerd zijn en de voordelen van dit interessante vakgebied kennen, zullen sneller kiezen voor een carrière in de procesindustrie.
De vraag naar goed opgeleide technici en andere medewerkers in de procestechniek is groot. Door automatisering worden steeds hogere eisen gesteld aan de procesoperators en ook gaan veel oudere medewerkers met pensioen, waardoor de vraag naar medewerkers zal toenemen. Het aantal jongeren dat kiest voor deze beroepen, groeit maar nog niet hard genoeg. Daar willen we graag wat aan doen, onder meer met de activiteiten in de Week van de Procestechniek.

Organisatie

De Week van de Procestechniek wordt in deze regio georganiseerd door de werkgroep Muziek in de Procestechniek. Deze werkgroep zet zich al jaren met veel succes in om de opleiding Procestechniek en de carrièrekansen in deze sector onder de aandacht te brengen. Het aantal leerlingen dat kiest voor procestechniek op het ROC van Twente groeit jaarlijks. Het is een landelijk evenement, met de afgelopen jaren steeds rond de 5000 jonge bezoekers van ongeveer 130 scholen bij circa 150 bedrijven.

Pin It on Pinterest

Share This