In de Twentevisie van juni 2019 verscheen onderstaande column van Henk Zengerink.

Werken in de proces- en voedingsmiddelen-technologie: onbekend maakt onbemind!

Jongeren hebben beelden bij beroepen. Bij de beroepen die ze kennen of waarbij ze zich iets kunnen voorstellen klopt dat vaak beter dan bij beroepen waar ze nog weinig over hebben gehoord en/of waar ze geen kijkje in de keuken hebben genomen. Bij de bakker op de hoek heeft iedereen wel een beeld, maar bij het werk in voedingsmiddelenbedrijven, zoals Bolletje, PréPain of Europastry, veel minder dan wel een onjuist beeld. Datzelfde imagoprobleem geldt ook voor veel bedrijven in de procestechnologie zoals Twence, Nouryon of RD Plastics.
Om dit aan te pakken en de jongeren te interesseren voor het werken in deze boeiende sector, heeft het Praktijk Centrum Proces Technologie (PCPT) de afgelopen jaren veel tijd en effort gestoken in een aantal activiteiten. Twee voorbeelden:

De Week van de Proces- en Voedingsmiddelen-technologie

Ieder jaar in november organiseren we in samenwerking met stichting Werk en Vakmanschap ‘De Week van de Proces- en Voedingsmiddelen-technologie.’ In deze periode laten we leerlingen van 3e en 4e klassen van vmbo-scholen in Oost Nederland door middel van gastlessen en bedrijfsbezoeken kennis maken met de schitterende bedrijven die deel uit maken van deze sector. Zo zijn we in november 2018 met twintig klassen, in totaal 747 leerlingen, bij negentien bedrijven op bezoek geweest. Hierbij hebben we de vmbo-scholen zoveel mogelijk ontzorgd door de leerlingen met bussen van de scholen naar de deelnemende bedrijven te brengen. Ieder jaar weer een hele uitdaging, die langzaam maar zeker vruchten gaat afwerpen gezien de instroom op de mbo-scholen. Ook dit jaar staat dit evenement gepland, van 18 tot en met 29 november. We zijn nu reeds volop bezig met de voorbereidingen.

Chocolate Challenge

Een tweede activiteit die we in 2018 hebben geïnitieerd om ons vakgebied te promoten, is de Chocolate Challenge. De Chocolate Challenge is een gastles waarin leerlingen van zowel groepen 7 en 8 van de basisschool als vmbo-leerlingen klassen 1 en 2 ervaren wat er in de procestechnologie allemaal gebeurt en zo spelenderwijs in aanraking komen met het boeiende en uitdagende beroep van procesoperator. De activiteit betreft een competitie tussen groepen van acht leerlingen die de opdracht krijgen om binnen een gestelde tijd -volledig geautomatiseerd- zoveel mogelijk bakjes met een bepaald aantal gekleurde balletjes (M&M’s) te vullen en te verpakken. Daarbij moeten ze gebruik te maken van drie mechanische opstellingen, die op elkaar afgestemd moeten worden.

In 2018 en 2019 is de Chocolate Challenge al succesvol ingezet tijdens diverse evenementen, zoals het Mini Maker Festival, de OFYO open dagen, High Tech Event Almelo en op diverse vmbo-scholen in de regio. In het najaar van 2019 staat de Chocolate Challenge weer voor diverse evenementen ingepland met als doel de instroom in de proces-en voedingsmiddelen verder te promoten.

Een leven zonder goed functionerende proces- en voedingsmiddelen-technologie is ondenkbaar, daarom zijn goed opgeleide mbo-werknemers van essentieel belang!

The Challenge goes on!!!

De auteur was directeur van het PraktijkCentrum ProcesTechnologie Oost-Nederland. Zijn functie is in juni 2019 overgedragen aan Lieseth Bakker-Brusse.

Pin It on Pinterest

Share This