Meike Heideman uit Oldenzaal nam op 3 oktober 2019 in Schouwburg Odeon in Zwolle de Gouden Vlam in ontvangst voor het beste chemische afstudeerverslag op het MBO. Meike heeft de opleiding Operator C gevolgd bij ROC van Twente. Deze eerste prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro en uiteraard eeuwige roem.

Het onderzoek

Meike heeft het onderzoek uitgevoerd bij Chamlon in Ootmarsum, producent van schoonmaakdoeken en zemen.
Tijdens dit productieproces wordt gebruik gemaakt van een stofje dat slecht is voor de gezondheid. Zij heeft onderzoek gedaan naar een vervanger hiervoor. Na literatuuronderzoek, heeft Meike proeven uitgevoerd op laboratoriumschaal waar mooie resultaten werden gehaald. Dit nieuwe stofje wordt nu in het productieproces gebruikt, zodat nog veiliger gewerkt kan worden. Het leukste aan het onderzoek bij Chamlon vond zij de vrijheid die ze kreeg.

Juryrapport

Volgens de jury blinkt Meike uit in haar heldere, overzichtelijke verslag. “Ze stijgt met haar resultaat uit boven de verwachtingen van een mbo student en is een ware ambassadrice voor de gouden vlam” aldus de jury.
Het onderzoek van Meike toont heel duidelijk de link tussen Laboratorium- en procestechniek aan. Het eerste leerjaar bij ROC van Twente is dan ook gecombineerd, zodat studenten kennismaken en direct verbinding leggen tussen deze twee technieken.

Tweede plaats

Een gedeelde 2e plaats (250 euro) was er voor Babet Segerink uit Oldenzaal, zij heeft de opleiding Chemisch-fysisch analist gevolgd. Babet heeft haar onderzoek uitgevoerd bij Nanomi in Oldenzaal.
Babet deed onderzoek naar een methode waarbij je de afgifte van een langwerkend medicijn kunt volgen zonder dat je testpersonen of testdieren nodig hebt. Hierbij heeft zij literatuuronderzoek uitgevoerd en gekeken naar de andere onderzoeksprojecten binnen Nanomi. Het leukste aan het onderzoek vond zij het werken met het product zelf tijdens de stage. “Fascinerend hoe zo’n klein product zo’n gereguleerde afgifte kan realiseren” vertelt Babet.

Eervolle vermelding

Manal Kaddoura en Remco van Dort, beiden studenten Chemisch-fysisch analist bij ROC van Twente, kregen een eervolle vermelding voor hun afstudeeronderzoek.

De genomineerden vertellen over hun onderzoek:

Pin It on Pinterest

Share This